Топ 10 най-рядки български фамилии

Изареждане на родовете по фамилия.

Топ 10 най-рядки български фамилии

Имената на всеки човек са от голямо значение за тяхната идентичност и поради това много хора изпитват голям интерес към произхода на своето фамилно име. Българските фамилии имат дълга история, която се проследява до средновековието. Въпреки това, има някои фамилии, които са много рядки и трудни за намиране. В тази статия ще ви представим топ 10 най-рядки български фамилии.

1. Душков
Душковите произлизат от малък български град на име Хаджидимово в Пиринска Македония. Те носят името на своя праотец Душко. Предполага се, че тази фамилия е възникнала през XV век.

2. Кидиков
Кидиковите произлизат от Търговище и са много рядка фамилия в България. Името им идва от думата "кидик", която означава "дъбова гора". Вероятно те са произлязли от някой, който е живял близо до дъбова гора.

3. Прошков
Прошковите произхождат от град Вършец в Северозападна България. Името им идва от думата "пръшки", която означава "едро мляко". Предполага се, че те са роднини на Делян Пеевски.

4. Шанков
Шанковите са рядко срещана фамилия основно в Североизточна България. Те носят името на своя праотец Шанко.

5. Ходжов
Ходжовите произлизат от град Кресна в Югозападна България. Името им идва от думата "ходжа", която означава "мюсюлмански свещеник". Те са мюсюлмани и са малцинство в България.

6. Мелнишки
Мелнишките произлизат от град Мелник в Югозападна България. Те носят името на града, от който произхождат.

7. Златарев
Златаревите произлизат от град Провадия в Североизточна България. Те носят името на своя праотец Златар.

8. Щерев
Щеревите са много рядка фамилия в България, която произлиза от малкото село Щерево в Югозападна България. Те носят името на селото, от което произхождат.

9. Димовци
Димовците произлизат от малкото село Димовци в Северна България. Те носят името на своя праотец Димо.

10. Гюров
Гюровите произлизат от малкото село Гюрово в Североизточна България. Те носят името на селото, от което произхождат.

Това са някои от най-рядките български фамилии. Въпреки че те са много малки, те имат дълбоко корените си и богата култура. Всеки българин може да бъде горд, че носи името на своята фамилия и да я съхранява като част от историята на родната земя.