По какъв начин се определяха фамилните имена в миналото?

По какъв начин се определяха фамилните имена в миналото?

В миналото, определянето на фамилните имена можеше да бъде доста различно от днешните времена. С течение на времето, причините и начините на определяне на фамилните имена се променят, като в различни периоди са преобладавали различни тенденции. В този артикул ще разгледаме различните начини, по които някои фамилии са получили своите имена.

1. От професия или занаят

На почти всяко време и почти във всяка култура, фамилните имена могат да са произлязли от професията или занаята на един от членовете на семейството. Например, с фамилията “Ковачев” представители на това име са се занимавали с ковачество и коване на метали. Също така, “Шевцов” идва от думата “шива” и се е използвала много често в миналото, за да опишем член на семейство, който се занимавал с шивачество. Дори и в днешно време, има много фамилии, които са произлязли от професията на даден член на семейството.

2. От място на произход

Фамилните имена могат да бъдат базирани на местонахождението на семейството. Например, името “Софийски” или “Пловдивски” е много често в България и идва от името на град, в който е роден някой от предците на семейството. Тези имена могат да бъдат много полезни за генеалозите, защото могат да покажат местонахождението или произхода на семейството.

3. От характеристика или характер

Друг важен начин, по който фамилните имена са могли да се определят в миналото, е да се базират на характеристиките или характера на един от членовете на семейството. Фамилните имена като “Черноок” или “Белодробен” са добър пример за това. Тези имена са могли да се дадат за да описват характеристиките или характера на някой член на семейството и да се запазят като фамилно име в бъдеще.

4. От прякори

Прякорите могат да са източник за много от фамилните имена, които все още са в употреба. Прякорите на даден член на семейството може да направят перманентното му име. Например, фамилното име “Карамфилов” може да е произлязло от прякора на човек, който е бил наричан “Карамфил”, като този прякор може да има съществувал заради неговата любов към карамфилите или заради доброто му употребление на карамфилово масло.

5. От усиновяване

Усиновяването може да е източник на някои от фамилните имена в миналото. Ако един човек е бил усиновен от друга семейство, тоите могат да решат да му дадат свое фамилно име. Това обичайно се прави, когато усиновеният е малък и все още няма свое собствено фамилно име.

6. От достойнство

Фамилните имена могат да се определят и от достойнства. Тези имена могат да бъдат много близки до рицарските титли, като “кралски” или “баронски”. Те често са давани на хора, които са имали доказано служение на даден цар или император или са направили изключителен принос за страната си.

7. От етнически произход

Хора може да са получили фамилните имена си от своя етнически произход. Например, в България много семейства имат турскоключови фамилни имена.

В заключение, определянето на фамилните имена може да бъде доста сложно и може да има много фактори, които влияят на избора им. Все пак е полезно за генеалозите да знаят, какви начини са били използвани за даване на фамилни имена, за да могат по-лесно да генерират списъци с полезна информация за произхода на семействата.